Riera Salvet 21, Vilassar de Dalt
c/ Ernest Lluch, 41 Teià
93 007 77 96
691 170 860
info@tanitdifusio.cat

El dimarts 17 de març de 2015 es va presentar al Museu d’Arqueologia de Catalunya el llibre que recull el testimoni d’un dels pioners de l’arqueologia a Catalunya i la seva feina a principis del segle XX a Vilassar de Dalt.

L’equip de Tanit manté des de fa anys estrets vincles amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Museu i patrimoni vilassarenc. Per aquest motiu hem demanat a l’Enric Ortega, coordinador de la publicació, que ens expliqui el com i el per què d’aquest excepcional document.


La necròpolis del Ravalet, Vilassar de Dalt. Excavacions de dues sepultures neolítiques a Sant Genís de Vilassar a càrrec de Joaquim Folch i Torres (1914). Publicació facsímil de la memòria d’excavacions, amb un anàlisi revisada del jaciment.

A principis dels anys 90 en el marc de les sessions de treball de la Secció Arqueològica del Museu Arxiu de Vilassar va arribar a les meves mans una transcripció mecanografiada de la memòria arqueològica que Joaquim Folch i Torres va fer l’any 1914 i que titulava “Excavació de dues sepultures neolítiques a Sant Genís de Vilassar”. Aquesta còpia ens va arribar a través d’en Ramon Coll ja que el document original forma part del fons documental de la família Boatella dipositat al Museu de l’Estampació Tèxtil de Premià de Mar

6

Em vaig adonar de l’extraordinari treball que Joaquim Folch fa l’any 1914, en un període on l’arqueologia  a Catalunya es trobava en una fase incipient, sense uns fonaments metodològics ni una formació específica. Em va sorprendre la minuciositat en les descripcions, els detalls del dibuix i l’àmplia documentació fotogràfica, Joaquim Folch i Torres fa l’any 1914 una excavació arqueològica i documenta el jaciment per a que pugui ser interpretat. Segurament estem davant de la primera Memòria arqueològica d’un jaciment a Catalunya.

A mesura que anàvem complementant la publicació vàrem anar sumant persones i institucions al projecte: en Ramon Coll, parlant-nos de la descoberta del document original; en Quim Folch, arqueòleg territorial del Departament de Cultura, emmarcant-nos la figura de Joaquim Folch i Torres; l’Araceli Martín, arqueòloga experta en neolític, ens reinterpreta el jaciment del Ravalet a la llum dels coneixements del segle XXI però comptant amb la informació que aporta el document original; el Museu d’Arqueologia de Catalunya facilitant-nos l’estudi de les peces i fent-nos descobrir la memòria manuscrita de Duran Sanpere d’una nova tomba excavada al Ravalet l’any 1917 que també publiquem; l’Institut d’Estudis Catalans facilitant la reproducció de l’article que Bosch i Gimpera va publicar a l’anuari  l’any 1914 i la Fundació Folch i Torres, que ens ha aportant  informació gràfica.

Evidentment aquesta publicació no hagués estat possible sense els mitjans i la voluntat del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i de l’Ajuntament de Vilassar de Dalt, que entenen el patrimoni de Vilassar com una eina fonamental per vertebrar el futur de la nostra població.

La publicació compleix un doble objectiu, per una banda donar visió pública als treballs dels pioners de l’arqueologia  a Catalunya com Folch i Torres i de l’altra banda revisar de manera metòdica i científica el jaciment del Ravalet , que situa aquesta necròpolis dins la Cultura dels Sepulcres de Fossa que situaríem entre el 4100-3500 aC.

L’arqueologia a Vilassar té molta història, un gran passat, però el que més ens omple és que té un gran futur que hem de saber preservar i donar a conèixer.

Enric Ortega Rivera

Arqueòleg coordinador de la publicació La necròpolis del Ravalet    

Podeu descarregar la publicació al següent enllaç o clicant la imatge inferior.

6.2

 

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Telèfon: 93 007 77 96691 170 860

Email: tanitdifusio@tanitdifusio.cattanitdifusio@tanitdifusio.cat

On somc/ Ernest Lluch, 41
08329 Teià
Barcelona

SEGUEIX-NOS

Facebook TanitdifusioTwitter TanitdifusioRss Tanit Difusió

Youtube TanitdifusioGoolge+ TanitdifusioInstagram Tanitdifusio

TANIT DIDÀCTICA I
DIFUSIÓ CULTURAL

INICI / BLOG / VÍDEOS
/ ESCOLES / CONSULTORIA
/ RUTES I VISITES GUIADES A GRUPS
/ CONTACTE / NOTA LEGAL