Riera Salvet 21, Vilassar de Dalt
c/ Ernest Lluch, 41 Teià
93 007 77 96
691 170 860
info@tanitdifusio.cat

IMG 2

 

El proper 4 de febrer el Teatre la Massa acull l’obra “Diari d’una miliciana” del meu amic Jaume Miró. L’obra recull el testimoni d’una miliciana que va participar de les operacions militars a l’illa de Mallorca durant l’agost de 1936. Ella, l’anomenarem X, com les seves companyes i companys, es va allistar a les Milícies Antifeixistes de Catalunya de manera voluntària.

Com és que X va acabar fent una guerra, cosa d’homes,  i a Mallorca, tan lluny de casa? Va anar enganyada? Era una ingènua? Potser tenia una idea romàntica de la guerra?

Potser només es tractava de defensar la República, la revolució i les llibertats que el poble de Catalunya i Espanya havien assolit durant els anys previs al sollevament militar del 19 de juliol. Potser només es tractava d’un fet espontani, natural i propi del moment que vivia el país, per què no? Les dones també podien i volien combatre en la defensa dels seus drets. Tal com s’atribueix per defecte als homes que van formar part de les milícies antifeixistes.

“Diari d’una miliciana” és una obra important, que cal anar a veure, per què, a més a més de recuperar la història, la vida i la mort de X i les seves companyes, posa sobre la taula el debat del tractament de la memòria històrica a Catalunya i per damunt de tot, el tractament del paper de la dona durant el conflicte. Sovint denigrat, minimitzat o reduït al simple paper d’acompanyant, d’infermera o prostituta, aquella visió tan característica del masclisme més ranci, també existent entre molts dels militants de les organitzacions d’esquerres dels anys 30 i sovint reproduït pels historiadors de totes les èpoques.

Recordeu, el dia 4 de febrer, Teatre la Massa de Vilassar de Dalt. Diari d’una miliciana, la història de les 5 roses de Mallorca, assassinades pels feixistes a Manacor el 5 de setembre de 1936. Assistint recolzem a la gent de la cultura i el teatre, a les administracions valentes que aposten per la programació de qualitat i crítica i a la gent que treballa per la memòria històrica i per què d’una vegada i per sempre les víctimes del feixisme rebin el reconeixement i la justícia que es mereixen. Ens veiem al teatre.

Article de Gonzalo Berger

CONTACTA AMB NOSALTRES

Telèfon: 93 007 77 96691 170 860

Email: tanitdifusio@tanitdifusio.cattanitdifusio@tanitdifusio.cat

On somc/ Ernest Lluch, 41
08329 Teià
Barcelona

SEGUEIX-NOS

Facebook TanitdifusioTwitter TanitdifusioRss Tanit Difusió

Youtube TanitdifusioGoolge+ TanitdifusioInstagram Tanitdifusio

TANIT DIDÀCTICA I
DIFUSIÓ CULTURAL

INICI / BLOG / VÍDEOS
/ ESCOLES / CONSULTORIA
/ RUTES I VISITES GUIADES A GRUPS
/ CONTACTE / NOTA LEGAL