Riera Salvet 21, Vilassar de Dalt
c/ Ernest Lluch, 41 Teià
93 007 77 96
691 170 860
info@tanitdifusio.cat

 

Sovint, quan ens pregunten “Perquè serveix la Història?” els historiadors i les historiadores tendim a contestar que l’estudi del passat és una eina per a interpretar i comprendre el nostre present amb l’objectiu de poder decidir amb més llibertat i criteri el futur volem. És aquesta una afirmació habitual que no només es difon des de la Història sinó que va més enllà i gaudeix d’un ampli consens social: la sentirem o llegirem en articles de diari, en lleis educatives i sovint inclús en boca dels polítics.

En canvi, contradictòriament, la didàctica de la Història es preocupa molt del passat, poc del present i gairebé gens del futur.

Ara ja fa unes dècades, però, que sobretot en el món anglosaxó, una nova visió de l’educació apunta que és necessari plantejar l’ensenyament del futur a les aules com un temps que està per construir i en el que, per tant, les persones hi hem de poder de tenir una influència proactiva: és l’anomenada educació pel futur. Aquesta parteix dels coneguts com a  future studies, que en context europeu reben més sovint el nom de prospectiva, i que plantegen la necessitat d’estudiar el passat i el present per influir amb coneixement de causa en el que vindrà. Partint d’aquesta idea, s’han dut a terme algunes experiències educatives interessants. Així, a partir de les representacions que tenen els alumnes sobre el seu futur i el futur de la humanitat, s’introdueixen activitats d’aprenentatge pensades per despertar l’optimisme i les ganes de reflexionar cap on volen anar i com podem fer-ho. Els resultats són que els alumnes comencen a prendre consciència sobre la importància del seu poder de decisió i en la necessitat d’utilitzar-lo.

Tot i així, aquestes experiències encara són molt minoritàries. Sembla doncs, que la societat diu voler que els infants i joves siguin crítics amb el passat, i sobretot amb el present, per despertar les ganes de lluitar pel canvi, però la veritat és que no acabem de fomentar la participació i l’acció com caldria esperar. I és que a tenir opinió pròpia, a participar i a decidir, s’ha d’ensenyar i s’ha d’aprendre, perquè sinó és poc probable que la Història serveixi realment per la transformació social. 

Article de Mònica de la Torre Andreu

CONTACTA AMB NOSALTRES

Telèfon: 93 007 77 96691 170 860

Email: tanitdifusio@tanitdifusio.cattanitdifusio@tanitdifusio.cat

On somc/ Ernest Lluch, 41
08329 Teià
Barcelona

SEGUEIX-NOS

Facebook TanitdifusioTwitter TanitdifusioRss Tanit Difusió

Youtube TanitdifusioGoolge+ TanitdifusioInstagram Tanitdifusio

TANIT DIDÀCTICA I
DIFUSIÓ CULTURAL

INICI / BLOG / VÍDEOS
/ ESCOLES / CONSULTORIA
/ RUTES I VISITES GUIADES A GRUPS
/ CONTACTE / NOTA LEGAL